Inför klimattoppmötet i Paris…

Meteorologen  Martin Hedberg inleder seminariet med info om klimatförändringar förr och nu

klimat i förändring eu europahuset foto liss myrås

Inför senaste helgen var jag på Europahuset i Stockholm på seminarie om klimatförändringarna. Det var fullpackad sal när klimat- och miljöminister Åsa Romson, Europaparlamentarikerna Linnéa Engström, Fredrick Federley och Christofer Fjellner m.fl. berättade om vad Sverige och EU kan bidra med i de viktiga förhandlingarna som väntar i Paris. Svante Axelsson från Naturskyddsförbundet var förstås också på plats, och var nog seminariets gladaste och klartalande paneldeltagare. Efteråt fick man serverat en riktigt smaklig lunchbuffet innan man satte sig på tåget hem för att smälta all information.

Nu är man förstås sjukt nyfiken och spänd på hur det faktiskt kommer gå i Paris, man frågar sig ju om “Sverige och andra föregångsländer kommer att få till å inspirera, motivera och trycka på för att få med de stora utsläppsländerna “som inte riktigt vill? .. och om en ambitiös klimatavtal också kommer att efterföljas fullt ut?

Själv tycker jag att det inte längre borde finnas någon som behöver “övertalas” nu när alla är medvetna om vad väntar om man fortsätter med “business as usual”. Jag tror att toppmötet globalt också kan leda till mycket positiva effekter lång utöver “klimatets ramer” – ..so, just do it.. now!

(Seminariet skickades live från Europahuset, och kan nu även ses på STV.SE – eller hitta ytterligare information hos Europaparlamentet.

Glaciärmassan i Tien Shan-massivet som har minskat med hela 27 procent från 1961 till 2012 enligt en studie som nyligen blev publicerad i Nature Geoscience. (Bilden nedan tog jag i bergsmassivet Tien Shan under fjolårets snölepard expedition i Kirgisistan). Kyrgyzstan tian shan mountains climate foto liss myrås

Återkommer så småningom med en hel del mer både i, kring och utanför det här ämnet. Ja det har hänt så mycket sedan sist – och så känns det ju ganska trevligt att äntligen få blogga lite igen då 😀

1 Comment

What's on your heart sweetie?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.