Nordirland: Mournebergen

De första 2 nätterna i Nordirland bjöd förra veckan på tjock dimma och regn uppe i Mournebergen – kanske inte helt oväntad. Visst kan det ju ibland faktiskt vara önskligt med ett något “mörkt & mystiskt” väder för att få fram rätt “fotomood” på vissa ställen … men inte gärna här, och bara inte just den enda dagen jag hade chansen att vandra upp på några av topparna..

 

Solen skiner ju som känt inte alltid på fjälltur-  här på förmiddagens trekking vid Slieve Donard i Mournebergen. Riktigt skönt var det oavsätt att få röra på sig efter en dag med flygning och bussing.

mourne mountains foggy lissfit

 

Det var förstås en rejäl chansning att avsätta enbart 1 dag för att gå upp i Mourne Mountains och njuta/fota de vidsträkta vyerna längs The Mourne Wall. Denna imponerande muren slingrar sig nämligen runt 35 km över små och stora toppar som någon sorts “mini-kinesiska muren” – men det fanns ingen chans att se något som helst i tjocka dimman under dagen.

 

Utpå kvällen däremot hade man dock lite tur när den tunga dimma lättade något och vi (jag och min trevliga rommate från Mourne Lodge) drog in till fjällparken Silent Valley och vandrade omkring några timmar där vi glimtvis kunde skymta några av Mournebergens toppar innan mörket sänkte sig över landskapet.
silent valley Mournebergen lissfit

Mourne Wall info skylt

silent vally mourne mountains ireland

ll

ll

The Mourne Wall sträcker sig ca 35 km över hela 15 bergstoppar i Mournebergen – på kvällsvandringen passade vi på att ta lite kort på en liten bit av muren när dimman lättade en aning

the mourne wall Ireland lissfit

 

 

Lite reseinfo nedan ifall det skulle finns folk där ute som blir nyfikna på att tas sig hit. Det behöver absolut inte kosta skjortan om du väljer rätta dagarna att åka flyg på samt tål att bo på ett riktigt trevligt hostel. Vem vet.. vi kanske ses där uppe på en av bergen en dag…  för jag har verkligen hittat min favoritö numero uno – Irland! …som visade sig bli lite av en solskenshistoria…  fortsättning följer! 😉

 

 

Lite reseinfo:

Flygresa:  1300;-  t/r Stockholm/Dublin med Aer Lingus via Momondo.se

Mourne Mountains:  Information om Mournebergen, diverse kartor, rutter, tips etc.

The Mourne Lodge (Cnocnafeola): Här kommer Mairead ta väl hand om deg på allra bästa sätt – man känner sig riktigt hemma här 🙂

Mourne Ramblerdet går bussar runt hela bergsområdet  – finemang om man inte har bil

Translink:  Mycket användbar när man vill planera sin resa med buss & tåg

ll

Reseväg till Mourne Mountains: Jag tog direktbussen X1 från Dublin Airport mot Belfast – bytte buss i Newry samt i Newcastle till Atticall (där The Mourne Lodge ligger) – detta gick riktigt smidigt och man behövde inte vänta länge på nesta buss. Glöm bara inte att ha lite cash (EURO och GBP) till buss & tåg om det inte skulle finns någon öppen biljettlucka på stationerna – (de brukar inte kunna ta kort ombord). Det är förstås också fullt möjligt att bo i Newcastle och gå direkt upp i bergen därifrån.

 

Fortsättning följer 😉

2 thoughts on “Nordirland: Mournebergen

Comments are closed.