Bergensbanen: Hardangervidda, Rallarvegen and salmon fishing

Ja när solen äntligen kikade fram för allvar var det dags att ta sig över fjällen till andra sidan av landet. Tåg är oftast riktigt mysigt, så det var ett enkelt val (och så slapp jag ju flyga) – dock är resan en något fröjdsam tortyr eftersom Bergensbanen (från Bergen till Oslo) alltid bjuder på sjukt fina vyer och storslagen natur hela vägen fram så att seja – och är av många klassad som en av världens vackraste järnvegar. Tidigare brukade jag åka denna vägen med min då lilla son (och även katten), fast denna gång fick man sitta still alldeles själv och bara glo..hi..hi

Ja det ända man kan göra är att sitta med näsan tryckt emot tågfönstret och kämpa mot lusten att hoppa av och cykla på Rallarvegen eller bara vandra runt på  Hardangervidda, men detta får man visst ha till godo tills nesta gång man e hemma igen.  Lite bilder kan man bjuda på från sträckan längs Bergensbanen – och några nyttiga länktips finns längre ner på sidan för den som planerar åka till dessa fantastiska trakter nån gång.

Liss ferjo te Halhjem bergen
Morgonsolen värmer extra gott efter en vecka i gråsonen – här på väg över fjorden från ön mot Bergen och Bergensbanen

ll

Rallarvegen är något de flesta cykelglada kan njuta av på egen hand eller med familjen – man tältar eller sover i stugor/högfjällshotel (om man har råd). Det går också att hyra cykel + utrustning om man vill slippa ta med själv. Man kan vid behov ta med cykeln på tåget om det finns plats.  (Glöm inte att det också kan finna snö på vissa delar av vägen även om sommaren).

Rallarvegen Norge lissfit
Någonstans längsmed Rallarvegen

ll

Någonstans över Hardangervidda knep jag det här måleriska fotot – otroligt att vissa bilder blir så bra med bara en fjuttig mobiltelefon!

Hardangervidda fjell vann lissfit

ll

Finse station hoppade jag av toget en snabbis och pratade med några Rallar-cyklister (inte dem på bilden) – denna dag fanns det inte plats till deras cyklar på toget tillbaka igen, så de fick cykla en dag extra, men de verkade inte så trisa för det nej

Rallarvegen Finse
Rallar-cyklister med Finsehytta i bakgrunden.

ll

Glittrande Finsevatnet och ett skymt av Hardangerjøkulen glaciär

Finsevatnet Hardangerjøkulen
Finsevatnet

ll

Här skulle man vilja rafta!

Norway Bergensbanen lissfit
Starka strömmar

ll

LAXFISKE:

Jag lovade att tipsa de laxfrälsta om ett finfint ställe man kan fiska lax. Stället heter Matre som ligger i Kvinnherad. Vi brukade antingen ta oss dit med privat båt och övernattade såklart i båten, annars går det också bra att ta sig dit via bilvägen och ev sova i tält. Vi gjorde båda i de dagar jag bara var “fjortis” – och jag kommer alldrig glömma hur trollsk vackert det var att glida med båten inöver blickstilla fjordar bland grönklädda berg och tända en brasa, supa kaffe och retas tills fisken nappade.

Här kan man stå uppe på en kulle och kika ner på laxen som simmar där vattnet forsar ut från berget under sjön – där fick man då ALLTID lax, och det verkar fortfarande vara ett bra fiskställe. Det ligger mellan välkända natursköna Rosendal och Skånevik. (Kolla google-maps).

ll

Bra länkar för dig som planerar att kika inom Vestlandet:

ll

Nesta gång jag e hemma igen på Vestlandet m/omegn hoppas jag kunna ge er ännu mer information om vad som e riktigt kul att göra i dessa trakter – får man hoppas på mera sol då? 😉

3 Comments

What's on your heart sweetie?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.