Isklättring på Sólheimajökull glaciär + restips

Sista dagen på Island spenderade jag på Sólheimajökull glaciärarm der vi också isklättrade. Vid hjälp av isyxor och stegjärn knallade vi runt på glaciären bland kravasser, hål och istorn tills det blev dax för det jag var kommit för, själva isklättringen.

ll

Det går i svart/vitt /blått på denna glaciär inbäddad i vackra gröntäckta bergsformationer – kommer det enbart att finnas en issjö här inom kort?

isbre klatring

ll

Vår ena klätterguide blev riktigt upprymd när 5 av oss anmälde oss till att lämna resten av gruppen och följa med honom till en något svårare och isblå klattervägg med lätt överhäng. Jag var enda tjejen och mina “halvstela” hiking-skor var förstås inte det perfekta för isklättring, men jag ville då forsöka anyway.. för inte ville väl jag missa chansen att klättra i denna eftertraktade blåisen.

Efter lite provhackning med 2 isyxor (visst känner jag att ena axeln fortfarande har dålig kraft) så hittade man rytmen och klev sakte men säkert uppåt, och äntligen förbi överhänget gick det ganske lätt upp till topps innan man fick luta sig bakåt (the most scary part) och stegade ner igen så nesta man fick gå upp.

ll

Snart till topps på finfina isblåa klätterväggen – kolla vilken ypperlig is!

Isklättring lissfit solheimajokull glaciär Island

llll

Tappade också min vatteflaska ner i en bäck som snabbt drog den med sig in i en istunnel – vi skojade om att flaskan kommer dyka upp fram igen om drygt 1000 år, nestan som ismannen Ötzi – fast, om glaciären fortsätter dra sig tillbaka i den snabba takten den gör idag på grund av klimatändringar, så pluppar den nog fram igen lååångt tidigare, om inte redan.

 

Djävligt nöjd, glad samt något shaky väl nere igen.. höjdrädslan fick sig ännu en smell på käften.. who..hoooo!  😀 

Isklättring på Sólheimajökull glaciär

ll

lNågra restips “on-budget” på Island:

Genom att fixa och planera sin egen resa så långt det går så blir det alltid billigare än att ta en dyr “färdigpackad” resa (och så mycket roligare att göra själv, e ju halva resan!) – det finns många sätt att spara på om man letar lite på nätet, och jag spenderar hellre kronorna på upplevelser och erfarenheter än att t ex betala för ett dyrt hotel man ändå bara skall sova på.

Resa:

T/R med Icelandair i högsesongen ligger på 3000 SEK, utanför sesongen sjunker det til ca 2000 SEK.

Boende:

Det är inte billigt att bo på hotell här, så har du ett ok tält lever du mycket rimligt …och inte minst ganska mysigt. Jag bodde på Reykjavik campsite och betalade ca 70 kronor per dygn för min tältplats. Där hade jag tillgång till bl a gratis internet, dusch/toa, kök m/kokvrå, “tour-desk” samt allt nedan.
För brevid ligger Reykjavik City Hostel som var ett riktigt bra ställe att crasha natten innan man åkte hem (så slipper man stå upp vid 4 om natten och packa tält) – en natt kostade ca 198 SEK per natt i 4-pers rum  (man kan be om tjejrum) och en bra frukost ca 80 SEK. Här finns allt man behöver och lite till – och inte minst riktigt bra sevice och hjälp från de som jobbar där. Här kan du även ställa dina grejer mot en liten summa medan du är ute på t ex trekking.

I närheten finns även ett badland, flera mataffärer (och en glassbar) – och nestan alla 4wheels/bussar till exkursioner samt flygbussarna stannar utanför dörren till campsite/hostel.
På ca 25 minuter går du in till stan längsmed havet.

lNattliv/Käk: 

Vi hann testa coola Dillon whyskeybar som på kvällen bjöd på grymmt bra live-musik, iskall isländsk öl och ginger-whisky. Och vill du slappna av i mysig atmosfär och njuta smarrig Fish & Chips vill jag rekommendera supermysiga och riktigt serviceinställda brasseriet Scandinavian

What's on your heart sweetie?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.