Bergstoppen Piz Boé – I did it!

De flesta som inte känner av höjdrädsla har ofta svårt att förstå hur jobbigt det känns för en som lider av detta och vilken påfrestning man går igenom för att nå sitt mål. Jag låter oftast inte höjdrädslan hindra mig från att göra något jag verkligen vill och drömmer om. Så igår trotsade jag återigen detta – och med lite lugnande hjälp och tålamod från min pojkvän gick jag segrande ur fajten! En ganska så personlig och 3152 meter hög seger för mig… man får lova att bjuda på lite glädjeståror då – it was SO worth it!  😀

ll

Här har ni mig på väg upp branta Forcella Pordoi igår.

ll

Vi startade dagens fjälläventyr med att vandra uppåt från våran hotell Gonzaga – först upp till Passo Pordoi där vi bestämde oss för att tracka upp Forcella Pordio (stigningen finns med i Dolomites Skyrace-klippet) till Sella-platået istället för att ta linbanan som så många andra gjorde. Visst blev det en tuff och flåsande färd uppåt – och riktigt brant också kan jag lova, men oh my lord vilka vyer man fick i belöning! Finns inte en chans att visa riktigt på bilden, you have to be there!

lMan önskades välkommen upp av söta fjällstugegrisen efter zig-zag stigen vid Forcella Pordoi

ll

Efter en kort paus vid Rifugio Forcella gick vi vidare i månlandskapet med blicken riktade emot Sella-massivets högsta topp Piz Boe som ligger 3152 moh. Där  uppe skulle vi få njuta av en 360 graders vy över de fantastiska Dolomiterna.

ll

Min stadiga klippa som med sitt lugn och tålamod hjälpte mig under dagen

ll

Uppstiginingen gick riktigt bra till en början, kabelvajrar här och där underlättade klättringen/scramblingen – men när vi närmade oss toppen där underlaget var löst och inget speciellt att hålla i så kännde jag rädslan bli ganska stark – helt enkelt rädd för att min balans på något sätt skulle svika mig i höjden, samt medvetenheten om min bara halvt fungerande arm – men självklart kunde man inte vända nu …bara att ta ett pår djupa andedrag, bita ihop och ta sig sista biten upp – och ganska så oelegant kunde jag till slut krypa över kanten av Piz Boe bergstopp  med ett stort leende skratt

ll

ll

Meeen… what goes up, must come down… efter en vy- och spaghettipaus på fjällstugan Capanna Piz Fassa så väntade nerstigningen – vilket jag tycker är värst. Fick tips av hjälpsamma hikers om att ta den andra vägen ner igen från toppen, vilket vi gjorde. Stigen känndes visserligen något lättare, dock ganska brant vissa ställen med löst underlag och småstenar igen som jag inte klarade lita 100% på, så det gick saaakta ett tag kan jag lova – när vi kom till en bergsvägg med Via Ferrata-kabel blev jag faktiskt lättat då man fick hålla i vajrar och trippade längs den loddrätta bergshyllan neråt … spelade ingen roll att det var högt ner här..  och känns nog lite mera som mitt sätt att ta mig fram på i bergen..  🙂

På med jackan – högfjällssolen är inte att spöka med – och vi glömde visst ta med solkrämen *ler*

ll

Sista “obstacle” var linbanan neråt från Sas de Pordoi – jag avskyr att stängas inuti sånt dingsar som hänger så högt uppe. Men ville vara schysst med min pojkvän som ju gick med på att tracka hela vägen upp med mig. Med hjärtbank, tåror i ögonen och ett klösgrepp kring en pelare slöt jag ögonen och började räkna banklängs medan linbanan gled neråt mot Passo Pordoi igen … och brydde mig inte alls om folks fundersamma blickar … hi..hi..

ll

Väl nere igen efter ca 5 timmars aktivitet var jag sjukt stolt, glad, solbränd och hög på endorfiner  – och firade med ett glass champagne och en iskall öl – vilket måste vara åratals sedan jag smakat!  What a day!

What's on your heart sweetie?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.