Grilla lätt: Chiliburgers med thaibasilika

Hemmagjord chiliburger serverad med frisco-bröd, gurka och mozarella light.

Under helgens fina väder föll det helt naturligt att tutta på grillen i trädgården för lite myskäk. Vi ville göra riktiga hamburgers på vår egna hemmagjorda och magra köttfärs – och vid hjälp av en nyinköpt bugrerpressa blev dessa smakliga chiliburgers både jämna i form, magra & goda i smak samt enkla att grilla. Färsen går förstås också att göra köttbullar på.

Thaibasilika: Alltid gott med färska kryddor i maten

Ingredienser till 15 stora chiliburgers:

 • 2 kilo färsk mager oxfransyska (ca 3% fett)
 • 4 msk rödvinsvinäger
 • 4-5 klyftor pressade vitlöksbåtar
 • 2 ägg

Smak & kryddor:

 • 2 msk färsk hackad thaibasilika
 • 1 tsk curry paste
 • 1 msk färsk hackad chili
 • 1 1/2 tsk paprikapulver
 • 1 tsk chilipulver
 • 3 tsk havssalt
 • 1 tsk svart malen peppar
 • 1 msk malen lökpulver

Hamburgerpressen:

Så gjorde vi:

Först skärde vi kötte upp i mindre bitar och blandade in alla ingredienser ovan förutom äggen. Detta fick stå i kylen över natten. Dagen efter körde vi köttet i köttkvarnen och blandade in äggen. Köttfärblandningen fick stå en till natt till i kylen. (Inget måste, men vi gillar ju att smakerna får utveckla sig bra).  Provstek en klatt och tillsätt ev mer kryddor om du vill. Vi har nog tillämpad samma prosessen som med korvtillagningen här med.

Så var det dags för grillning. För att få en fin och jämnt genomstekt burgare använde vi en dubbel hamburgerpress. Köttfärsen vi gjorde passade ypperlig till denna då burgaren efter pressningen fint släppte från formen och direkt ner på tallriken – ready to grill! 🙂

Hemmalagad köttfärs på G

Bara att lägga köttfärsen i och pressa på allt man kan

Lätt och smidigt att kunna grilla burgers med så jämna, fasta och fina former

Grillmys en solig lördags eftermiddag1 stk 80-grams burgare (u/tillbehör) innehåller väl ungefärlig 90 kcal.

Tips till några nyttigare/alternativa recept på grilltillbehör i bloggen: