Hemmagjord mager korv

Under helgen förvandlades vårt lilla kök till något av ett korvmakeri. Vi har äntligen fått prova en av tillbehören till vår köksmaskin. Detta har vi ett bra tag viljat göra – för vi vet ju utmärkt gott att korv inte alls behöv er vara en onyttig grej – om man gör den själv!

Nu har man full koll på vad som stoppas i den, hur fet den skall vara och inte minst hur den skall smaka. Känns alldeles kanon att kunna handla hem olika typer magert kött till bra pris och meka till egen god köttfärs av det. Inte alls så bökigt som man skulle tro.

En god och nyttig korvbit från helgen serverad tillsammans med ugnsbakad paprika, gurka och mager turkisk yoghurt.

Vi provkörde flera hemmamekade korvvarianter – och först ut blev altså den här magra sötkryddiga korven med smak av fänkål och kummin. Riktigt god og matig – man blir snabbt mätt! Vi valde också att använda kollagensfjälster till korvskinn som är tillverkad av naturligt fiberprotein (se bild längre ner).

Klar till stekning i lite sesamolja

Ingredienser:

 • ca 1 kg fläskytterfilé (3% fett)
 • 3 msk rödvinsvinäger
 • 1 ägg
 • 2 stora vitlöksklyftor, krossade
 • en knippe finhackad persilja
 • olja

Kryddor:

 • 1 matsked fänkålsfrön
 • 2 ts havssalt
 • 1 ts kummin
 • 1 ts paprika
 • 1/2 ts svart malen peppar

Vår lilla korvmakericentral

Så här gjorde vi:

Först skärdes köttet upp i mindre bitar och blandades med alla ingredienserna (förutom ägget) ovan. Blandningen fick ligga och mumma sig under natten i kylen. Dagen efter malde vi blandningen i köttkvarnen, blandade in ägget och provstekte en liten smakbit – bra å göra det ifall man vill ändra något smaksmessigt.

Eftersom vi inte hade någon korvspruta eller dylikt så använde vi en av mina strutpåsar till att fylla fjälsteret med den hemmagjorda köttfärsblandningen – det krävs nog lite övning för att få det perrfekt fylld utan luftfickor, men funkar ändå ok om man är 2 – fast vi tror det kommer bli betydligt enklare när vi fått hemskickat korvhornet som hör till Bosch-maskinen (fanns att beställa online).

Efter att korvarna var fyllda snurrade och knöt vi dem med steksnören i lagom längder – så fick de ligga en natt till för att gottgöra sig alla smakerna – och så var det dags att steka dem innan servering 🙂

Kollagensfjälsteret (korvskinnet)

Ni kan vänta er flera experiment & recept gjort på hemmagjord köttfärs i denna bloggen framöver – so stay tuned!  🙂