Laga lätt och gott: Ugnsgratinerad tuna-squash med sesamfrön

….kvällens gratinerade läckerbitar i portionsformar är baserad på något så enkelt, gott och nyttigt som tonfisk, ägg, och squash….lätt tillgängligt i de flesta affärer. Visst kan du sopa ihop dessa ingredienserna och fräsa dem snabbt i stekpannan, men jag ville pimpa looken och göra detta mer lockande för ögat ikväll (that counts too ya know) – så det blev gratinering i ugn där jag istället för ströbröd eller ost toppade med skalade sesamfrön för en bra och smaklig fettkälla.

Tonfisk är ju bara så sjuuukt gott när den blandas med de rätta ingredienserna!1 portion (ca 170 g) innehåller kring 120 kcal

Ingredienser till ca 6 portionsformar:

 • 1 burk tonfisk i vatten
 • 1 stor squash (ca 500 g)
 • 1 dl Milda matgrädde, 4 % fett (kan slopas)
 • 3 ägg, gärna eco
 • 2 små vitlöksbåtar, krossade
 • ca 3 ms hot chilisås (Heinz)
 • 1/2 finhackad chili (valfritt)

Kryddor (valfritt):

 • Curry
 • Paprika
 • Lökpulver
 • 1/2 ts red curry paste

Topping:

Ca 10 g ekologiska sesamfrön, skalade (valfritt).

Så gör jag:

Först vispade jag lätt ihop ägg, grädde, chilisås/röd currypaste, kryddor och vitlök. Öppnade så tonfiskburken, silade av vattnet och blandade tonfisken ner i smeten. Till slut skalade och tärnade jag squashen, finhackade chilien och hällde allt i geggiga äggsmeten.

Skedade så smeten ner i lätt smorda portionsformar (eldfasta), toppade med sesamfrön och gräddade formerna på galler mitt i ugnen i kring 20-25 min på ca 200°C. Låt portionsformerna få svalka sig lite efter gräddningen och servera till en god sallad.

The awkward moment when tuna tastes’ better than chicken 😉

Receptets näringsfördelning:

Trevlig helg på er gottfolk- hoppas det smakar! 🙂

gg

Några flera receptfavoriter i portionsformar: