Low carb blåbär-clafoutis

I torsdags fick jag med mig trevligt sällskap av Fritz The Cat i lilla skogen oavnför huset där jag plockade hem lite blåbär att göra clafoutis på. Clafoutis är en sorts fransk ugnspannkaka med bär i (ursprunglig körsbär med sten i).

Jag gjorde om ett typiskt clafouti-recept där jag som vanligt bytte ut vetemjöl med kokosmjöl och mandlar, ersätte smör med lätt kesella och sötsningmedel istället för socker/florsocker. Enkla ändringar – och glutenfritt på köpet.

Serveras ljummen med glass, vispad grädde eller min favvo; mager turkisk yoghurt!

Ingredienser:

  • Ca 300 g blåbär
  • 3 ägg, eco
  • 100 g kokosmjöl (raw)
  • 100 g malda mandlar/mandelmjöl (raw)
  • 250 g lätt kesella (1 burk)
  • 250 g minimjölk
  • sötningsmedel (alldeles valfritt efter smak)
  • ca 1 tsk bourbon vaniljaroma, naturlig
  • Färskpressad citronjuice från en 1/2 citron

Så gjorde jag:

Först smorde jag en mindre ugnsform (ca 30×23 cm) med raw kokosolja och fördelade alla blåbären över botten. Vidare vispades ägg och sött pösigt med ballongvisp (tack för visp-hjälpen Maria 😉 ). Addar därefter resten av ingredienserna i smeten och vispar ihop till en “pannkaksröra-konsistens”. Röran hälldes ner i formen över blåbären och gräddades i ugnen på 200 grader i kring 25-30 minuter.

Snabbt och enkelt – och såklart extra gott om man plockat bären själv ..he..he 😉

Busiga blåbärsvakten:

hh

1 styck blåbär-clafoutis (100 g)  innehåller kring 125 kcalKolhydrater: 5,60 g – Protein: 8,64 g – Fett: 7,19 g

hh

Näringsfördelningen:

Några flera bakade kakor/tårtor postad i bloggen: