Naturligt söta energibars & paj med äppel, banan, nötter och frön

Naturliga äppel- och bananbars med nötter. Don’t buy them – make them!1 st bars innehåller ca: Kolhydrater: 8,59 g – Protein: 2,74 g  – Fett: 4,38  g

Så har jag återigen blivit helt bananas på köket 😀 Goda, mustiga och lagom söta bars samt en paj blev det – och för en gångs skull utan diverse sötningsmedel! (gott att slippa det ibland). Mogna bananer och äppler sörjer för mestadelen av den naturligt goda sötman här – och alla nyttiga nötter och frön gör baket både matigt och crunchy. Hela smeten räcker både till 1 hel paj samt 10 st energibars.

Tänket var främst att använda en hög med übermogna frukterna till nåt vettigt och få lätt åtkomst til en snabb & nyttig energibit vid behov – vilket dessa bars nu sörjer för direkt från frysen. Tinas upp lite i romtemp (passar bra att ta med till gymmet då) – eller som jag brukar göra – käka dem som “glassbars” 🙄 Håller sig också bra några dagar i kylen om man inte vill frysa in dem.

Pajen får gärna serveras lagom ljummen tillsammans med lite vispad grädde eller glass.. den försvann snabbt hos oss kan jag seja ..mmmm 😛

Ok, here we goe again – the magic ingredients:

 • 3 stora mogna bananer (el 4 medium), mosade
 • 3 skalade äppler i bitar
 • 2 ägg
 • 30 g mandelsmör, raw (eller liknande)
 • 40 g fiberhavregryn
 • 20 g sojamjöl
 • 1/2 ts malen kanel
 • 1/2 ts vaniljpulver
 • 1 ts bakpulver
 • 15 g skalade sesamfrön
 • 15 g hackade mandler
 • 10 g solrosfrön
 • 25 g riven kokos

Topping

 • 10 g hackade hasselnötter
 • lite malen kanel & ev kardemumma
 • För extra sötma: blanda in lite kokossocker med toppingen och grädda tills det smälter ihop under de 10 sista minuten av gräddningen.

10 st naturliga energibars från brödformen – 1 st bars innehåller ca 87 kcal Dessa energibars förvarar jag i en plastlåda i kylskåpsfrysen – bara att ta ut en bit och låta den ligga i romtemperatur en stund innan  – fast oftast käkar jag dem som glassbars!

Så gör jag:

Först kör jag bananerna i en matberedare tills de är mosade, därefter blandas ägg och resten av ingredienserna ner till en fin smet. Det hela går ganska snabbt att blanda ihop. Gräddas i lättsmorda eldfasta former (1 pajform + 1 brödform)  nederst i i ugnen på ca 180°C i ungefär 50 minuter. Testa med en tandpetare att de är genomgräddade. De sista 10 minuterna dryser jag de hackade hasselnöterna samt lite kanel/kardemumma på.

Näringsfördelningen på bars/paj i E%:

Några relaterade recept i bloggen:

6 thoughts on “Naturligt söta energibars & paj med äppel, banan, nötter och frön

  1. hi..hi.. ja verkligen Petra, nyttigt och naturligt gillar vi och känns nestan alltid bäst – så ofta det går.
   Trevlig kväll på dig 😀

   Like

  1. Ja varsågod du Veronica – hoppas de faller i smak hos dig med. Jag har haft med mig dessa på gymmet och käkat på slutet av träningspasset så att man orkar gå hem igen, fast även innan löpning har de fungerat, så prova på du 🙂

   Like

 1. Härliga bars! Blir till att baka dem i eftermiddag. Reser just nu mycket i jobbet och massor med mötesfika. Det är så härligt att ta fram sina egna nyttiga mellanmål när det bjuds bullar, muffins, kladdkakor mm.

  Har du kaloriberäknat barsen?

  Like

  1. Nu blev jag lite spänd på om du tycker barsen är söta nog Mickan – hoppas du tycker om dem iallafall så att du kan ta med lite som mötesfika 🙂

   Yapp, nu har jag skrivd in näringsfördelningen och kcal-innehållet per bars i blogginlägget 🙂

   Like

What's on your heart sweetie?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.