Smal och smäcker morotskaka med citronostkräm och goa kryddor

Som lovat kommer här en “remake” av helgens goa morotskaka. Gick snabbt å göra den i går eftermiddag, och den blev faktiskt snäppet godare än den jag gjorde i lördags, möjligens för att jag malde några av de hela kryddorna i morteln. Så lite extra frigöring av aromer kan rekommenderas.

För gott om kryddor vill jag ha i den här kakan – blir så läckert tillsammans med de söta morötterna! Jag säger bara mmmmm.. hujedamej va tokkär man kan bli i denna citronostkrämen!! :mrgreen:

hh

1 portion morotstårta (100 g) innehåller ca 85 kcalNäringsfördelning per poriton: Kolhydrater: 6,42 g  – Protein:  8,7 g – Fett: 2,57 g

gg

Ingredienser till morotskaka:

 • 200 g rivna morötter (eco)
 • 230 g äggvita (eco)
 • 20 g äggula (eco)
 • 50 g avokado
 • 200 g kesella light
 • 30 g pofiber
 • 1-2 ts bakpulver
 • ca 15 g canderel strö (tyvärr helt tom för Zsweet)
 • 1 minipk. vaniljaroma äkta Bourbon

kk

Kryddor: Ungefär 2 ts kanel, 1 ts kardemumma (el malda kardemummakärnor), malda kryddnejlikor samt ingefära efter smak

jj

Citronostkräm:

 • 200 g philadelphia/färskost light (4-5 % fett)
 • 100 g kesella light (el turkisk yoghurt 3%)
 • riven citronskal + lite citronjuice
 • 2 msk sukrinmelis eller ca 5 g canderel strö

hh

jj

Så här gör jag:

Vispar ihop äggen och sötningsmedel. Så addas pofiber, bakpulver, kryddor og vaniljarom. Till slut blandas kesellan, mosad avokado och mestadels av de rivna morötterna ner i smeten… men jag sparar liite av de rivna morötterna till garneringen. Smeten hälldes i en lättoljad oval eldfast form (30×20) och gräddas i ugnen på 200°C i ca 30 minuter.

När kakan är avkyld blandar jag snabbt ihop ingredienserna till citronostkrämen och breder detta över kakan. Garnerar till slut med resten av de finrivna morötterna samt lite citronzest. Nestan ett must att ha i philadelpihaost i krämen tycker jag, enbart kesella som “glasyr” är verkligen inget vidare här. Och så skulle nog kokosflingor vara extra briljant i kakan!

jj

hh[Click to enlarge]

gg

En välkommen goding en lördagskväll för tårtsugna själar på diet! 😀

jj

Receptets energifördelning:

hh

kk

Då hörs vi från London nesta gång gott folk! 😀

26 Comments

 1. Så efter ett år av fluktande har jag äntligen gett mig på att följa dina recept. TVÅ stycken t.o.m.!
  Morotskakan var uuuuunderbar! Var först chockad över hur sött det blev när jag smakade smeten och tänkte att nu har jag överdoserat Canderel:en. Så jag la till ½ sats smet till och tyckte fortfarande smeten var väldigt söt. Men när den väl blev bakad så blev det inte sött alls. Helt lagom, tycker jag! Provade en liiiten klick citronkräm som jag sötade med Stevia istället och jag tror att det kan fungera. Men gör det nästa gång och då borde den också fungera i bottensmeten då det är så mycket kryddor som döljer den ev. bismaken från Stevian.

  Sen så gjorde jag även Flygande Jakob från ditt recept. Fixade min matlådelunch för veckans 4 dagar. Ätit den första idag. Oh, jag längtar redan efter mera.

  Nästa helg ska jag göra din äppelkaka. Har ju äppelträd hemma. 🙂

  Like

  1. Wow! – du har verkligen legat i och provlagat så det ryker – duktigt är du! 😀 Blir så himla glad & peppad när jag får höra att det inte bara är jag som gillar recepten – so thank’s a million for that Alexandra!!

   Och du har helt rätt – det blir inte lika sött när det väl fått bakat sig i ugnen, bra att tänka när man gör mat med vissa sötningsmedel i. Stevia skall gå bra det med, använder det ibland, bara inte för mycket då jag tycker den lätt kan smaka lite laktist..he..he

   Äppelkakan är lätt å göra, och med läckra äpplen direkt från trädgården måste det ju bli en success – bara å se fram till det Alexandra! 😀

   Like

 2. Hej Liss! Du bjuder alltid på fantastiska recept, men jag har aldrig vågat prova något, eftersom jag är så pinsamt usel i köket.. Min goda vän som också läser din blogg hade däremot följt ditt recept och gjort den här fina morotskakan häromdagen! Jag blev bjuden på en bit, och wow! Vilken fullträff 🙂 Inte ofta man får chans att njuta med så gott samvete, hehe 🙂

  Like

  1. Nämen Anna – du behöver inte alls vara duktig på köket om du gör mina recept – de flesta går rätt så lätt att göra, något jag lägger vikt på då jag oftast vill ha mat så snabbt som möjligt när jag e hungrig ..he..he prova bara så får du se!

   ho..hoooo… blir så glad när jag får höra att det smakar – så tusen tack för att du nämner det Anna! Morotskakan kan verkligen ätas med gott samvete den – om och om igen :mrgreen:

   Like

 3. Hej Liss.

  Har precis hittat till din blogg men den är utan tvekan en given favorit bland länkarna på min blogg! Fruktansvärt imponerad av dina recept och tänkte ge mig på ett flertal av dem ganska snart!

  Ha en fantastisk kväll!

  //Christian

  Like

  1. Hej på dej Christian!

   ah va härligt att du hitta hit mannen! Välkommen! Och roligt att du vill prova på lite recepter här också – då ser man fram till att få höra hur det går på ditt kök framöver… hoppas det smakar! 🙂

   Ha en fortsatt finemang vecka! 😀

   Like

   1. Hej Liss.

    Ja, jag är som du och älskar att stå i köket och komma på nyttigare recept, även om jag ligger långt efter dig och dina recept. 😉

    Är det okej att jag länkar till din blogg från min? Gjorde ett inlägg i min blogg angående din blogg också så förhoppningsvis fler hittar hit.

    Ha det!

    //Christian

    Like

 4. Jeg lagde også gulrotkake i helgen som var, men i full usunn utgave, hehe, med sukker og hvetemel.. Får nok lage sunnere versjoner fremover skal det bli noen form på meg 😛

  Jeg pleier pynte med farget kokos. Knallgodt 🙂

  Like

  1. Gulrotmaniacs’s! Er jo så godt med gulrotkake jo, både sunne og usunne 😀 Håper det går fremover med formen din Hanne, ikke alltid lett når helgen kommer og man vil kose seg litt ekstra… greide faktisk å holde meg unna ostekakene og sjokoladekakene på hotellfrokosten her i morges… men hadde jæklig lyst på et stykke 😛

   Jopp, farget kokos er flott på kaker, liker å rulle også sjokoladeboller i blå kokos…hi..hi..litt psyko vet du, ville gjerne hatt kokos i selve kakebunnen her, men det ble visst avokado istedet denne gangen.. men neste gang….. 😉

   Like

 5. Hej!

  Jag läste just ditt inlägg och vill tipsa dig och dina läsare om Unity Lines spa-resor till Polen. Polen har en historisk kurortstradition med en rad spahotell i natursköna omgivningar. Läs mer här:

  http://www.unityline.se/erbjudande/kampanjerbjudanden/hotellarrangemang/spapaket

  Likea Unity Line på Facebook för att få chansen att vinna en
  kryssning till Polen: http://www.facebook.com/pages/Tavla-och-vinn-en-kryssning-med-Unity-Line/140776032632140?ref=ts

  Kanske något för dig?

  Allt väl


  /Jonathan, Unity Line

  Like

 6. Toppen! Har jobbat lite på ett recept men du har redan fixat ett som ser bättre ut. Pofibern gör nog sitt till! Gäller att bara ta en bit…

  Like

What's on your heart sweetie?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.